Време беше да приготвя един класически и много вкусен десерт. :) Макароните на фурна са лесен, бърз и икономичен (в някои случаи) вариант да се подсладите след основното ястие, както правех аз, когато баба ми ги приготвяше.
Като цяло няма нищо трудно в приготвянето на макарони на фурна, но наистина имам голямо желание да споделя с вас рецептата, по която ги правеше моята баба, прави ги и майка ми, правя ги и аз. :)
Този път реших да експериментирам - поръсих изпечените макарони със захар и ги карамелизирах. Получи се наистина страхотна карамелена коричка и, поне според мен, макароните станаха още по-вкусни. :)
Необходими продукти:
400 гр. макарони
300 гр. захар (можете да намалите или увеличите количеството)
4 яйца
400 мл. прясно мляко
2 пакетчета ванилия
7 с. л. олио
За карамелената коричка:
7 с. л. захар
Начин на приготвяне:
2. След като се сварят, заливаме макароните със студена вода и ги отцеждаме.
3. В дълбока купа смесваме яйцата със захарта.
4. Разбиваме ги, докато сместа започне да побелява.
5. Към яйчената смес прибавяме прясното мляко и ванилията.
6. Отново разбиваме, докато получим хомогенна смес.
7. Прехвърляме макароните в тенджерата, в която сме ги варили, изливаме получената смес при тях и разбъркваме.
8. В предварително намаслена тава изсипваме съдържанието на тенджерата и поръсваме с олиото.
9. Печем на 180°С за около 30-35 минути.
Карамелената коричка се приготвя по същия начин, както за крем "Брюле".
1. Изваждаме тавата от фурната и поръсваме готовите макарони със 7 с. л. захар, разпределени равномерно.
2. Превключваме фурната на 275°С и я нагласяме на "грил"-опцията.
3. Връщаме тавата в макароните във фурната и наблюдаваме карамелизирането, което става за не повече от 10 минути.
4. Изваждаме карамелизираните макарони от фурната и ги оставяме да се охладят, след което да готови за сервиране.
По всичко изглежда, че все по-често ще започна да си правя този изключително вкусен десерт. :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар