неделя, 12 февруари 2017 г.

Понички с домашен конфитюр


Има ли нещо по-изкушаващо от домашно приготвени понички, пълни с любимото ви сладко, шоколад и т. н.? :) Предлагам ви една сравнително лесна рецепта за приготвянето на такива, която се надявам, че ще ви допадне точно толкова, колкото и на мен. Невероятният вкус на тези понички не може да се опише с думи - те трябва да се опитат. :)

Преди да започна, искам да отбележа, че конфитюрът може да бъде заменен с какъвто пълнеж желаете (шоколад, фъстъчено масло, сметана..)

Нека да започваме. :)


Необходими продукти:


За тестото:
5 ч. ч. брашно
1/2 кубче прясна мая (или едно пакетче суха)
1/3 ч. ч. захар
1 1/2 ч. ч. топло прясно мляко
1/4 ч. ч. разтопено масло
1/4 ч. ч. олио
2 яйца
3/4 ч. л. сол

За пълнежа:
150-200 гр. конфитюр

За овалване:
2 ч. ч. захар (на гранули)


Начин на приготвяне:


Започваме с подготовката на тестото:
1. В купа изсипваме топлото прясно мляко, добавяме маята и 1 ч. л. от захарта.


2. Бъркаме с дървена шпатулка, докато маята се разтвори хубаво.


3. В дълбока купа (аз използвах тази от миксера) слагаме останалата част от захарта, яйцата, солта, разтопеното масло и олиото.


4. Разбъркваме с телена бъркалка, докато сместа се хомогенизира. 


5. Към яйчната смес добавяме смета с маята и разбъркваме добре.




6. Към получената смес прибавяме брашното. 


7. С помощта на миксер (може и на ръка) разбъркваме брашното с течната смес, докато се хомогенизират. Ако го правите с миксер, нека той да е на ниска степен. 

(Полученото тесто)


8. Прехвърляме тестото върху набрашнена повърхност и започваме да го месим, Месенето трябва да продължи, докато тестото стане гладко. (На мен ми отне не повече от 6-7 минути.)



9. Омесеното тесто се слага в намаслена дълбока купа и се покрива със стреч фолио.


10. Оставяме тестото да втаса за около час-час и половина на топло място.

(Втасалото ми тесто тръгна да излиза от купата.. :) )


11. Прехвърляме тестото върху набрашнена повърхност и го разточваме в произволна форма, като дебелината му трябва да бъде около 10-12 mm.




12. Подготвяме си широка тава, в която ще слагаме поничките да втасат. Покриваме я с хартия за печене и я набрашняваме.


13. С помощта на чаша с диаметър 12 cm. (ако имате ринг, използвайте го) изрязваме кръгчета.


14. Подреждаме ги в тавата, като оставя около 2-3 cm. разстояние между тях.


На мен ми излязоха 24 броя понички, следователно трябваше да използвам още тави + една чинийка. :)
В крайна сметка стана ето това:



15. Покриваме тавата/тавите в кърпа/кърпи и оставяме поничките да втасат за 40-45 минути отново на топло място. 

(Така изглеждаха втасалите ми понички. :) ) 


Вече се заемаме в пърженето на поничките:
1. В тенджера слагаме олио, колкото да покрие около 1/3 от нея. Слагаме на котлона, за да загрее.


2. Докато чакаме, си приготвяме купа, в която слагаме 2 ч. ч. захар за овалване на поничките. 


3. Нагласяме си и чиния, в която слагаме салфетка - ще ни служи за отцеждането на поничките.
4. След като олиото загрее, внимателно и с помощта на дървена шпатула прехвърляме една по една поничките в тенджерата. Една "партида" се състои от четири понички. 



5. Наблюдаваме ги, като имаме в предвид, че се пържат бързо (за около 3-4 минути.)
6. След като се изпържат от едната страна, ги обръщаме, за да се изпържат и от другата.


7. Изваждаме ги от тенджерата и ги прехвърляме в чинията със салфетката.


8. Овалваме всяка поничка в захар от двете страни и я слагаме в произволен съд.



9. Същите процедури се извършват и с останалите понички.

(Както казах, на мен ми излязоха общо 24 понички..)


10. С помощта на дървено шишче пробиваме дупка (около 6 mm.) отстрани на всяка поничка.


11. В пош с подходяща приставка добавяме конфитюра и започваме да пълним всяка поничка.

(Вече напълнени и чакащи да бъдат изядени. :) )



След като напълним поничките, по желание ги прехвърляме в поднос.

Най-добре е поничките да се хапнат още докато са топли, за да можем да им се насладим напълно. :)

Бон Апети! :)




Няма коментари:

Публикуване на коментар