четвъртък, 23 февруари 2017 г.

Торта "Мечта"


Торта "Мечта".. Колкото и да мисля, не мога да формулирам по-подходящо име за това блаженство. :) За разлика от Мини шоколадовите тортички, тортата, която сега ще ви представя, по никакъв начин не може да се определи като "икономична", но със сигурност си заслужава да я приготвяте по 2-3 пъти в годината, когато има специален повод. :)

Нямам търпение да ви покажа и крайния резултат от моето произведение и ви обещавам, че той ще ви накара да се замислите дали това да не бъде следващото изкушение, което ще приготвите.

Да запретваме ръкави, че работа ни чака. :)


Необходими продукти:



За основата:
300 гр. студено краве масло
1 ч. л. сол
2 яйца
5 ч. ч. брашно
3/4 ч. ч. захар

За шоколадовата плънка:
500 гр. шоколадов кувертюр
800 мл. течна сладкарска сметана

За карамеления сос:
1 1/2 ч, ч. захар
1/2 ч. ч. вода
200 мл. пълномаслена течна сметана
5 с. л. краве масло

За декорация:
500 мл. течна сладкарска сметана


Начин на приготвяне:



Започваме с приготвянето на основата.
1. В дълбока купа смесваме брашното, солта, захарта и предварително нарязаното на парчета студено краве масло. 


2. Започваме да смесваме маслото с останалите съставки, като прилагаме и натиск, за да се "раздроби". 


3. Към смесените с маслото съставки добавяме двете яйца и започваме да месим до получаването на хубаво и гладко тесто. (Не се притеснявайте, ако в началото тестото е много ронливо. При мен се получи същото, но с напредване времето на месене маслото се стопява и тестото се "слепва".)


4. С помощта на кухненска точилка разточваме тестото.


5. Навиваме го на точилката и го пренасяме в предварително намаслена и набрашнена форма за торта с махащо се дъно (моята е с диаметър 28 cm). Тъй като след пренасянето остават "стърчащи краища", аз ги прибавих към тестото. 


6. Печем на 180°С за около 20 минути с включен вентилатор. При печенето може да се случи тестото от стеничките на се "слегне", а дъното - да започне да се надига. Отново ви казвам - не се притеснявайте. След като го извадите от фурната, всичко ще си дойде на мястото и "умалените" стенички по никакъв начин няма да повлияят на крайния резултат. 

А ето как изглеждаше моята изпечена основа. Както ще се убедите след малко, "поразвалената" форма изобщо не повлия на вкуса или ефектността на тортата. 


Следва приготвянето на шоколадовата плънка.
1. Начупваме шоколадовия кувертюр.


2. В тенджера изсипваме сметана и я слагаме на котлона, за да загрее. Не е препоръчително сметаната да завира.


3. След като сметаната загрее, изсипваме начупения шоколадов кувертюр в нея.




4. Бъркаме, докато шоколадовият кувертюр се разтопи.


5. Готовата шоколадова плънка изливаме върху охладената основа на тортата. 


6. Оставяме в хладилник за не по-малко 2-3 часа, за да стегне.

Идва ред на приготвянето на карамеления сос. 
1. В тенджера слагаме 1 1/2 ч. ч. захар и 1/2 ч. ч. вода. 


2. Слагаме на котлона на средна степен и изчакваме захарта да започне да се карамелизира. "Разбъркваме", като леко разклащаме тенджерата. 


3. След като захарта се карамелизира напълно, отдръпваме тенджерата от котлона и добавяме сметаната. 


4. Връщаме на котлона и разбъркваме, след което добавяме 5 с. л. масло.


5. След като маслото се разтопи, нашият карамелен сос е готов. 
6. Изсипваме карамеления сос върху шоколадовата плънка. 


7. Връщаме отново в хладилника за около 1 час.

Крайният етап на приготвянето на тортата е нейната декорация.
1. Разбиваме сметаната.


2. С помощта на шпатула нанасяме 2/3 от сметаната върху тортата и я разпределяме равномерно, 


3. Останалата част от сметаната прехвърляме в пош с избрана от вас приставка. 
4. Декорираме тортата така, както ни "душа сака". :) (Аз се опитах да направя розички и листенца между тях.)


5. По желание поръсваме тортата с натурално какао. Не се притеснявайте, че тортата може да се получи горчива - на фона на това, което има вътре в нея, шансът за горчивина е нулев. :)


6. Изваждаме тортата от формата и вече можем да я нападаме. :)



Горещо ви препоръчвам това съвършенство. :) Гарантирам ви, че няма да останете разочаровани, особено ако сте любители на шоколад и карамел и обичате да ви е мнооого сладко. :)





Няма коментари:

Публикуване на коментар