събота, 18 февруари 2017 г.

Шоколадов кейк с фъстъчено масло



Най-накрая комбинирах двете мои любими храни - шоколад и фъстъчено масло. :) Резултатът беше наистина фантастичен.. Всяка хапка е наслада за небцето.. :) Тъй като фъстъченото масло вече започва да се разпространява и в България, ви предлагам да приготвите този невероятен кейк и ви гарантирам, че ще останете очаровани. :)

За да бъда честна, ще кажа, че този шедьовър не е много лек, но за сметка на това е най-вкусният кейк, който съм опитвала. Щом на мен едно парче ми беше достатъчно да утоля глада си за сладко, представете си за какво става дума.. :)

В приготвянето няма нищо особено. Единственото, с което ще трябва да се "въоръжите", е търпение. :)


Необходими продукти:


За бисквитения блат:
300 гр. обикновени бисквити
7 с. л. разтопено краве масло

За шоколадовата смес:
200 гр. шоколадов кувертюр
500 гр. сирене "Маскарпоне"
2 ч. ч. пудра захар
2 пакетчета ванилия

За фъстъчената глазура:
400 гр. фъстъчено масло
2 ч. ч. пудра захар


Начин на приготвяне:


Започваме с приготвянето на бисквитения блат:
1. Бисквитите се смилат в блендер.


2. Към тях добавяме разтопеното масло и разбъркваме, докато се смесят хубаво.



3. Във форма за торта с махащо се дъно (моята е 28cm, но естествено можете да използвате и такава с по-малък диаметър) прехвърляме бисквитената смес и я разпределяме равномерно.



4. Слагаме блата в хладилник, за да се охлади, докато приготвяме шоколадовата смес.

Следва шоколадовата смес:
1. В дълбока купа добавяме сиренето "Маскарпоне" и го разбиваме в помощта на миксер (може и на ръка).



2. Към сиренето добавяме 2 ч. ч. пудра захар и ванилията.



3. Шоколадовият кувертюр се начупва на парчета и се разтапя на водна баня.


4. Разтопеният шоколад се прибавя към сместа със сиренето и отново се разбива.


5. Получената смес се разпределя равномерно върху бисквитения блат и отново слагаме в хладилника, за да се охлади.


Започваме да приготвяме фъстъчената глазура:
1. Разтапяме фъстъченото масло на водна баня.


2. В купа слагаме 2 ч. ч. пудра захар и към нея добавяме разтопеното фъстъчено масло, като разбиваме до хомогенизиране. 


3. Разпределяме фъстъчената глазура върху шоколадовата смес равномерно и връщаме готовия кейк обратно в хладилника.


С това приготвянето на нашият шоколадов кейк с фъстъчена глазура завърши. :)

И тук една препоръка от мен - колкото повече време оставите кейка "на спокойствие", толкова по-вкусен и сочен ще бъде той. Вкъщи го консумирахме три дни след приготвянето му и определено си заслужаваше чакането. :)

След като решите да нападнете кейка, го извадете от формата и го сервирайте. :)



И не забравяйте най-важното - наслаждавайте се на всяка хапка от това творение.







Няма коментари:

Публикуване на коментар