събота, 21 януари 2017 г.

Сладкиш "Маршмелоу" (стъпка по стъпка)


Оползотворих си съботния следобед. :) От доста време му се каня на това изкушение, но ето, че се наканих. :) Мислех, че ще срещна доста трудности в приготвянето му, но се оказа, че не е нищо сложно. :)

Идеята да приготвя сладкиш "Маршмелоу"  ми се роди в главата, след като попаднах на тази рецепта, но естествено съм добавяла по нещо от себе си, както и премахвала. :)

Този път ще ви се наложи да ме изтърпите малко повече време, тъй като ще обяснявам и показвам  цялата процедура за приготвянето, до най-малка подробност. :)

Е, хайде да започваме да творим. :)

Необходими продукти:


За блата:
6 жълтъка
1 ч. ч. захар
200 мл. прясно мляко
1/2 ч. ч. олио
1/2 ч. ч. брашно
1 ч. л. бакпулвер
3 с. л. какао
1 пакетче ванилия

За крема:
6 белтъка (аз използвах 7, тъй като имах един излишен в хладилника, който стоеше от няколко дни)
1 ч. ч. захар

За сиропа:
1/2 ч. ч. захар
4 с. л. вода

За шоколадовата глазура:
200 гр. шоколадов кувертюр
3 с. л. олио

Начин на приготвяне:


Започваме с приготвянето на блата. 

Това са всички продукти, които ще са ни необходими.



1. Белтъците се разделят от жълтъците.



2. В купа се смесват жълтъците, заедно със захарта.



3. Разбиват се с помощта на миксер, докато сместа започне да побелява.


4. В подходящ съд се смесват брашното и бакпулверът.


5. Брашняната смес се изсипва при жълтъчната.


6. Следват какаото и ванилията, които също се прибавят към жълтъчната смес.


7. Разбива се с миксер, докато се хомогенизира. След това се добавят прясното мляко и олиото и отново се разбива. (Не се притеснявайте, че сместа е по-течна - точно такава трябва да бъде.)



8. Получената смес се изсипва във форма за торта с махащо се дъно (или друг подходящ съд), предварително намаслена и набрашнена.



9. Пече се на 200°С на умерена фурна, като се проверява дали блатът е готов с помощта на клечка за зъби. (Всеки се сеща как става.)

Ето и блатът в изпечено състояние. :) Не мога да опиша колко вкусно ухае..



Следва подготовката на крема и сиропа.

1. Белтъците се смесват със захарта в дълбока купа.



2. Разбиват се на сняг.


3. Сиропът се приготвя, като в тенджера се слагат захарта и водата. Оставят се на котлона на бавен огън, като периодично се разбърква. Изчаква се захарта да се разтопи.

Готовият сироп:




4. При непрекъснато разбиване с миксер, сиропът се излива при крема.


Така изглежда накрая крема:




Започваме да "сглобяваме" блата и крема.


1. Кремът се изсипва върху блата.




2. Разпределя се равномерно така, че да покрие целия блат.



3. Слагаме за 10-15 минути в умерена фурна на 130°С.

Това е видът на "изпечения" сладкиш след изваждането от фурната. 



Общо-взето няма нищо различно, освен, че кремът е образувал тънка "коричка" на повърхността, което ще ни улесни, когато наливаме с шоколадовата глазура.

Идва и финалната щриха - приготвянето на шоколадовата глазура.

Продуктите, необходими за нея:



1. Шоколадовият кувертюр се начупва на парченца.



2. Дълбока тенджера се пълни до половината с вода, а шоколадът се слага в друга по-малка тенджерка.


3. Слага се на котлона и се разтапя на водна баня. След като шоколадовият кувертюр се поразтопи, се добавя и олиото.


4. Разбърква се хубаво, докато се получи хомогенна смес. Дърпа се от котлона и шоколадовата смес внимателно се излива върху крема.


5. Разнася се равномерно така, че да покрие крема.



6. Сладкишът се оставя за няколко часа в хладилник, за да се стегне глазурата.

Охладеният сладкиш изглежда така:



След като се извади от хладилника, се освобождава от стените на тортения ринг.



Разрязва се на парчета, като формата им няма значение - зависи от вашите предпочитания. (В моя случай е на квадратчета.)


И следва най-хубавата част - сладкишът "Маршмелоу" е готов за сервиране и консумация. :)





Няма коментари:

Публикуване на коментар