Оползотворих си съботния следобед. :) От доста време му се каня на това изкушение, но ето, че се наканих. :) Мислех, че ще срещна доста трудности в приготвянето му, но се оказа, че не е нищо сложно. :)
Идеята да приготвя сладкиш "Маршмелоу" ми се роди в главата, след като попаднах на тази рецепта, но естествено съм добавяла по нещо от себе си, както и премахвала. :)
Този път ще ви се наложи да ме изтърпите малко повече време, тъй като ще обяснявам и показвам цялата процедура за приготвянето, до най-малка подробност. :)
Е, хайде да започваме да творим. :)
Необходими продукти:
За блата:
6 жълтъка
1 ч. ч. захар
200 мл. прясно мляко
1/2 ч. ч. олио
1/2 ч. ч. брашно
1 ч. л. бакпулвер
3 с. л. какао
1 пакетче ванилия
За крема:
6 белтъка (аз използвах 7, тъй като имах един излишен в хладилника, който стоеше от няколко дни)
1 ч. ч. захар
За сиропа:
1/2 ч. ч. захар
4 с. л. вода
За шоколадовата глазура:
200 гр. шоколадов кувертюр
3 с. л. олио
Начин на приготвяне:
Започваме с приготвянето на блата.
Това са всички продукти, които ще са ни необходими.
4. В подходящ съд се смесват брашното и бакпулверът.
5. Брашняната смес се изсипва при жълтъчната.
6. Следват какаото и ванилията, които също се прибавят към жълтъчната смес.
7. Разбива се с миксер, докато се хомогенизира. След това се добавят прясното мляко и олиото и отново се разбива. (Не се притеснявайте, че сместа е по-течна - точно такава трябва да бъде.)
8. Получената смес се изсипва във форма за торта с махащо се дъно (или друг подходящ съд), предварително намаслена и набрашнена.
Ето и блатът в изпечено състояние. :) Не мога да опиша колко вкусно ухае..
1. Белтъците се смесват със захарта в дълбока купа.
3. Сиропът се приготвя, като в тенджера се слагат захарта и водата. Оставят се на котлона на бавен огън, като периодично се разбърква. Изчаква се захарта да се разтопи.
Готовият сироп:
Така изглежда накрая крема:
Започваме да "сглобяваме" блата и крема.
Това е видът на "изпечения" сладкиш след изваждането от фурната.
Общо-взето няма нищо различно, освен, че кремът е образувал тънка "коричка" на повърхността, което ще ни улесни, когато наливаме с шоколадовата глазура.
Идва и финалната щриха - приготвянето на шоколадовата глазура.
Продуктите, необходими за нея:
3. Слага се на котлона и се разтапя на водна баня. След като шоколадовият кувертюр се поразтопи, се добавя и олиото.
4. Разбърква се хубаво, докато се получи хомогенна смес. Дърпа се от котлона и шоколадовата смес внимателно се излива върху крема.
5. Разнася се равномерно така, че да покрие крема.
Охладеният сладкиш изглежда така:
След като се извади от хладилника, се освобождава от стените на тортения ринг.
Разрязва се на парчета, като формата им няма значение - зависи от вашите предпочитания. (В моя случай е на квадратчета.)
И следва най-хубавата част - сладкишът "Маршмелоу" е готов за сервиране и консумация. :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар