петък, 10 март 2017 г.

Милфьой и "Ученик на годината"



Специалните поводи изискват нетрадиционни вкусотии, нали? :) Поводът е отличието ми с "Ученик на годината", а вкусотийката - френският десерт милфьой. :)



За пръв път приготвям милфьой, но със сигурност няма да е за последен. :) Както вече съм споменавала, френската кухня е една от любимите ми и се опитвам колкото е възможно по-често да консумирам ястия от нея.

Предлагам ви една моя идея за приготвянето на десерт "Милфьой". :)


Необходими продукти:


5 бр. кори за баница
5 с. л. олио (за намазване)
За крема:
5 белтъка + щипка сол
1 ч. ч. захар
За гарниране между корите:
2 бр. банани
За поръсване:
1 к. ч. пудра захар
За шоколадовия сос:
2 с. л. какао
2 с. л. пудра захар
2 с. л. вода
1 ч. л. шоколадов ликьор (по желание)

Начин на приготвяне:


1. С помощта на четка намазваме всяка от корите с 1 с. л. олио и ги подреждаме една върху друга. 


2. Изрязваме правоъгълничета с размер 7х10 и надупчваме всеки от тях с вилица, за да не се надигат при печенето.


3. Прехвърляме правоъгълничетата в тава, покрита с хартия за печене. 


4. Печем корите в предварително загрята на 180°C фурна за 15 минути, след което ги оставяме да се охладят напълно.


Приготвяне на крема:
1. Разбиваме белтъците на сняг с щипка сол.


2. Добавяме 1 ч. ч. захар и разбиваме отново.


Готовият крем:


Приготвяне на шоколадовия сос:
1. В купа смесваме какаото и пудрата захар и ги разбъркваме.



 2. Добавяме 2 с. л. вода и 1 с. л. шоколадов ликьор. 


3. Разбъркваме, докато съставките се хомогенизират, с което нашият шоколадов сос е готов. 


Накрая сглобяваме десерта.
1. В подходяща чиния слагаме едно правоъгълниче от корите.


2. Прехвърляме крема в пош и покриваме правоъгълничето с него. (Тази процедура може да се извърши и с лъжичка.)


3. Нарязваме бананите на колелца и поставяме по шест от тях върху крема. 


4. Покриваме колелцата банани с крема.


5. Върху крема поставяме едно правоъгълниче от корите и поставяме същата процедура, която правихме на първото правоъгълниче. 
6. Върху последно нанесения крем поставяме и третото правоъгълниче кори.


7. Същата процедура повтаряме, докато ни свършат корите.


8. С помощта на произволни шаблони поръсваме десертчетата с пудра захар. 





9. С чаена лъжичка разпределяме шоколадовия сос върху десертите, с което те са готови. 


Десертът "Милфьой", не е труден за приготвяне, но е много ефектен и подходящ за специални поводи, а и не само. :) Насладете се на този уникален вкус колкото е възможно по скоро. :)





Няма коментари:

Публикуване на коментар