Специалните поводи изискват нетрадиционни вкусотии, нали? :) Поводът е отличието ми с "Ученик на годината", а вкусотийката - френският десерт милфьой. :)
За пръв път приготвям милфьой, но със сигурност няма да е за последен. :) Както вече съм споменавала, френската кухня е една от любимите ми и се опитвам колкото е възможно по-често да консумирам ястия от нея.
Предлагам ви една моя идея за приготвянето на десерт "Милфьой". :)
Необходими продукти:
5 бр. кори за баница
5 с. л. олио (за намазване)
За крема:
5 белтъка + щипка сол
1 ч. ч. захар
За гарниране между корите:
2 бр. банани
За поръсване:
1 к. ч. пудра захар
За шоколадовия сос:
2 с. л. какао
2 с. л. пудра захар
2 с. л. вода
1 ч. л. шоколадов ликьор (по желание)
Начин на приготвяне:
1. С помощта на четка намазваме всяка от корите с 1 с. л. олио и ги подреждаме една върху друга.
2. Изрязваме правоъгълничета с размер 7х10 и надупчваме всеки от тях с вилица, за да не се надигат при печенето.
3. Прехвърляме правоъгълничетата в тава, покрита с хартия за печене.
Приготвяне на крема:
1. Разбиваме белтъците на сняг с щипка сол.
2. Добавяме 1 ч. ч. захар и разбиваме отново.
Готовият крем:
Приготвяне на шоколадовия сос:
1. В купа смесваме какаото и пудрата захар и ги разбъркваме.
2. Добавяме 2 с. л. вода и 1 с. л. шоколадов ликьор.
3. Разбъркваме, докато съставките се хомогенизират, с което нашият шоколадов сос е готов.
1. В подходяща чиния слагаме едно правоъгълниче от корите.
2. Прехвърляме крема в пош и покриваме правоъгълничето с него. (Тази процедура може да се извърши и с лъжичка.)
3. Нарязваме бананите на колелца и поставяме по шест от тях върху крема.
4. Покриваме колелцата банани с крема.
5. Върху крема поставяме едно правоъгълниче от корите и поставяме същата процедура, която правихме на първото правоъгълниче.
6. Върху последно нанесения крем поставяме и третото правоъгълниче кори.
7. Същата процедура повтаряме, докато ни свършат корите.
8. С помощта на произволни шаблони поръсваме десертчетата с пудра захар.
9. С чаена лъжичка разпределяме шоколадовия сос върху десертите, с което те са готови.
Десертът "Милфьой", не е труден за приготвяне, но е много ефектен и подходящ за специални поводи, а и не само. :) Насладете се на този уникален вкус колкото е възможно по скоро. :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар