четвъртък, 9 март 2017 г.

Торта "Наполеон" с домашни кори


Изключително съм щастлива да споделя с вас първия си и наистина успешен опит за торта "Наполеон", направена с домашни кори. :) Няма да ви лъжа - направата на тортата изисква немалко време, но крайният резултат си заслужава. :)

Излишно е да се впускам в митове и легенди за произхода на тортата "Наполеон", тъй като съществуват множество такива. Предпочитам направо да ви поканя да проследите приключението, което изживях по време на приготвянето на тортата. :) 


Необходими продукти:


За корите:
400 гр. студено краве масло
2 яйца
2/3 ч. ч. студена вода
6 ч. ч. пресято брашно
3 капки екстракт от ром 
1 с. л. оцет
щипка сол

За крема:
7 жълтъка
2 ч. ч. захар
6 ч. ч. прясно мляко
1 ч. ч. пресято брашно
2 пакетчета ванилия
100 гр. краве масло

Начин на приготвяне:


Започваме с приготвянето на корите.
1. В купа счупваме яйцата.


2. С помощта на телена бъркалка разбиваме яйцата.


3. Към разбитите яйца добавяме водата, солта, оцета и екстракта от ром, след което разбъркваме, докато сместа се хомогенизира. 


4.  Изсипваме брашното върху кухненска повърхност. 


5. В него изсипваме предварително нарязаното на кубчета студено масло.


6. Овалваме кубчетата в брашното и с помощта на нож започваме да режем маслото. 



7. Рязането продължава, докато маслото стане с големина на грахово зрънце.


8. В центъра на брашното правим кладенче и добавяме яйчната смес.


9. Започваме да месим, докато получим хубаво маслено тесто. (Отнема около 15-20 минути.)



10. Покриваме тестото със стреч фолио и го оставяме в хладилник за час и половина.


Идва ред и на приготвянето на крема.
1. В купа смесваме яйцата със захарта и разбъркваме, докато се хомогенизират.



2. Към жълтъчната смес прибавяме 2/3 ч. ч. от млякото и отново разбъркваме.



3. Следва да добавим брашното, като бъркаме внимателно с телена бъркалка, докато се убедим, че "бучките" са изчезнали.



4. Накрая прибавяме ванилията и разбъркваме за последно.



5. Прехвърляме останалото мляко в тенджера и го слагаме на котлона, за да заври.
6. След като млякото заври, започваме внимателно да прибавяме към него жълтъчната смес, като бъркаме непрекъснато,


7. Бъркането продължава, докато получим гъст крем.


8. Дръпваме тенджерата от котлона и оставяме крема настрани.
9. С помощта на мискер разбиваме маслото, докато се кремообразува.


10. Добавяме един черпак от крема към разбитото масло при непрекъснато разбъркване с миксера. Повтаряме същата процедура, докато кремът в тенджерата се изчерпа.



11. Готовият крем оставяме да се охлади на стайна температура. 



Сега трябва да оформим и изпечем корите.
1. Охладеното маслено тесто разделяме на четири равни части.


2. От всяка част оформяме фитил. 


 3. Всеки от получените четири фитила разделяме на три равни части.


 4. Накрая трябва да получим 12 равни части, които оформяме на топчета.


5. Набрашняваме хартия за печене, изрязана в зависимост от големината на тавата, в която ще се пекат корите. (Препоръчително е тавата да е широка. Аз използвах тази на фурната.)



6. Върху хартията разточваме едно от топчетата, като разточената част е препоръчително да бъде около 28 cm,



7. С помощта на чиния с диаметър 25 cm. изрязваме кръгче, което всъщност ще бъде нашата кора.


8. Надупчваме кората с вилица, за да не се надига при печенето.


9. Изрязаните краища подреждаме около кората, тъй като те ще ни послужат за украсяването на тортата.


10. Печем всяка кора в предварително загрята на 220°C фурна за около 5-7 минути.

(Вече изпечените кора и изрезки.)


11. Подреждаме корите в една чиния, а изрезките - в друга.




12. Повтаряме същата процедура и с останалите топчета, като накрая получаваме 12 кори и предостатъчно изрезки за украсата.


Остава ни само да сглобим тортата.
1. В центъра на тортен поднос слагаме 1 с. л. от готовия крем.


2. Върху крема поставяме една от корите, като притискаме леко. 


3. Намазваме кората с 4 с. л. от крема, като ги разнасяме равномерно върху нея. 



4. Повтаряме същата процедура и с останалите кори.


5. С помощта на шпатула намазва тортата с крема и отстрани. 


6. Прибираме готовата торта в хладилник за 6 часа.
7. Начупваме изрезките от корите на малки (почти прахообразни) парченца.


8. След като тортата се охлади, я украсяваме отгоре и отстрани с начупените изрезки, след което е готова за сервиране.




 Както сами се убедихте, тортата не е толкова трудна за приготвяне. :) Всъщност, за мен най-трудната част бе да я изчакам да се охлади. :)

Искрено се надявам рецептата да ви допадне и съвсем скоро да се решите да приготвите и вие торта "Наполеон" за любимите си хора. :)









Няма коментари:

Публикуване на коментар