петък, 10 февруари 2017 г.

Солен кекс с маслини


За първи път приготвям солен кекс и бях толкова впечатлена, че нямаше как да не го споделя с вас. :) Като цяло е моя импровизация що се отнася до съдържащите се в него продукти, но съм много доволна от крайния резултат. Избрах кексът да не съдържа обичайните за рода си колбаси, сирена и т.н., а да бъде постен. Ако прецените, можете да добавите и по нещо от себе си. :)

Гарантирам ви, че няма да изпитате никакви трудности в приготвянето, така че да започваме. :)



Необходими продукти:

За тестото:
3 ч. ч. брашно
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. ч. олио
2 ч. ч. вода
1 ч. л. сол

За "добавките" към тестото:
100 гр. маслини
3 с. л. сушени зеленчуци (можете да използвате и пресни)
3-4 бр. кисели краставички
3-4 бр. печени чушки (отново можете да използвате и пресни)
2 с. л. червен пипер
1/2 ч. л. шарена сол


Начин на приготвяне:


Започваме с приготвянето на тестото.
1. В дълбока купа смесваме брашното със содата и солта.


2. Към тях прибавяме олиото и водата.


3. С помощта на миксер (може и на ръка) разбъркваме продуктите, докато се получи тесто.


4. Към полученото тесто прибавяме сушените зеленчуци и нарязаните на половинки (може и четвъртинки) маслини.


5. Следват нарязаните на кубчета печени чушки и кисели краставички, които също се добавят към тестото.



6. Отново с миксер (или на ръка) разбъркваме хубаво всички продукти, докато се хомогенизират. 


7. Към получената смес прибавяме червения пипер и шарената сол и отново разбъркваме.


8. Тава или форма за печене (в моя случай правоъгълна такава) се намаслява. В нея се изсипва полученото тесто.



9. Кексът се пече на 180°C в предварително загрята фурна за около 35-40 минути. Времето за печене зависи от вашите предпочитания - дали обичате тестените изделия да са ви по-клисавички, или да са хубаво изпечени.

(Готовият солен кекс ухае фантастично..)


След като кексът изстине, по желание можете да го прехвърлите в подходящ поднос.



Остава само да го нарежете и да му се насладите.. :)




Няма коментари:

Публикуване на коментар