неделя, 29 януари 2017 г.

Крем "Брюле"


От доста време обмислям да направя традиционния френски крем "Брюле" и ето, че му дойде времето. :) Както повече от вас знаят. крем "Брюле" в превод от френски означава "горен крем", което подсказва за "изгорялата" му захарна коричка. :)

На пръв поглед десертът ми изглеждаше доста лесен, но в крайна сметка всичко изглежда по-лесно, когато само се гледа, нали? :) Няма да ви плаша, че приготвянето на крем "Брюле" е сложно, защото не е - но все пак си има  някои "тънкости". Също така ще ви докажа, че търпението е изключително важно (във всеки един аспект).

Предлагам ви да започваме. :)

Необходими продукти:


6 жълтъка
500 мл. течна сладкарска сметана (35% масленост)
2 ч. ч. захар
2 пакетчета ванилия



За карамелената коричка:
4 с. л. захар

Начин на приготвяне:


1. Жълтъците се смесват със захарта и ванилията.


2. Разбиват се с миксер, докато сместа започне да побелява.


3. Сметаната се изсипва в тенджера и се слага на котлона на слаб огън. Изчаква се да започне да "къкри" по краищата на съда, след което се сваля от котлона.


4. Сметаната се прибавя към жълтъчната смес внимателно и на етапи, като се разбърква непрекъснато, за да не се образуват бучки.


5. В дълбока тенджера се слагат 4 купички (всяка с вместимост около 220 мл.)


6. С помощта на черпак (или скачен съд) жълтъчната смес се разпределя равномерно в купичките. 




7. В тавата се налива гореща вода, колкото да покрие 1/2 от купичките.


8. Кремът се пече на 150°С за около 30-35 минути.

(Вече изпеченият крем.)


9. След като кремът се охлади напълно, се слага в хладилник за минимум 2 часа.

(Охладеният и изстуден крем.)


10. Всяка купичка се поръсва с 1 с. л. захар.



11. Купичките се слагат в широка тава (аз използвах тази на фурната). Фурната се включва на максимални градуси (при мен 275°C) и се наглася на "грил"-опцията. Тавата с кремчетата се слага във фурната на около 10 минути, като след 5-ата наблюдавайте непрекъснато карамелизирането. (По принцип тази процедура се извършва с кухненска горелка, но поради липса на такава използвах фурната.)
12. Карамелизираните кремчета се изваждат от фурната и се оставят да се охладят, като е най-добре да престоят в хладилник за една нощ



И тук моето нетърпение си каза думата...

Тъй като нямах търпение да опитам от този божествено вкусен крем "Брюле", реших, че няма смисъл да го чакам да изстине.. Няма да ви обяснявам какво се случи след това - сами ще видите и ще сравните как изглежда кремът веднага след карамелизирането и как след като е престоял една нощ. :) Най-важното е, че и в двата случая френският крем "Брюле" оправда напълно очакванията ми и че вече няма дори следа от него. :) 

(Веднага след карамелизирането.)


(След като е престоял една нощ.)


Няма коментари:

Публикуване на коментар