понеделник, 16 януари 2017 г.

Френски макарони / French macarons



Първата рецепта, която ще споделя, е свързана с френската кухня. Предполагам, че всеки е чувал за "Френски макарони", или т. нар. "French macarons", които са адски скъпи - в Торонто едно "макаронче" (две слепени кръгчета) струва 2$. Този факт ни довежда до мисълта, че има някаква специална съставка в тях и се правят много трудно.. Нищо подобно!

Признавам, че първоначално и аз си мислех, че е много пипкава работа да си направиш Френски макарони, но най-накрая придобих смелост и се реших да ги направя. :)

Да ви успокоя - за да си приготвите Френски макарони ще са ви нужни не повече от 5 лв. Да, правилно прочетохте - 5 лв. И аз се учудих, след като направих тази сметка, но е факт.

От друга страна, цената зависи и от това с какво желаете да слепите кръгчетата. В моя случай ги слепих с любимия ми крем, който е подходящ за всякакви видове сладки изделия, а именно домашният крем.

Е, вече разбрахте, че Френските макарони са и евтини, и не много трудни за приготвяне. Затова предлагам да запретваме ръкави. :)

                                           Необходими продукти:


2 големи белтъка (хубаво е яйцата да са на стайна температура)
1 ч. ч. пудра захар
50 гр. (5 с, л,) ситно смлени орехи (оригиналната рецепта е с бадемово брашно, но поради липса на такива използвах орехи)
25 гр. (2 1/2 с. л. какао)
5 с. л. захар на гранули
щипка сол

За крема:
2 жълтъка 
500 мл. прясно мляко
1 ч. ч. захар
3 с. л. брашно
2 пакетчета ванилия

                                          Начин на приготвяне:


Нека да започнем с приготвянето на сместа за макароните.

1. Разделяме белтъците от жълтъците.
2. С помощта на миксер разбиваме белтъците на твърд сняг, като към тях прибавяме 5 с. л. захар на гранули и щипка сол.
3. В дълбока купа слагаме пудрата захар, ситно смлените орехи и какаото. Разбъркваме хубаво с помощта на шпатула.
4. Към смесените сухи съставки започваме да добавяме разбитите на сняг белтъци, като го правим етапи и при внимателно разбъркване.
5. Приготвяме си голяма тава (аз използвах тази на фурната), покрита с хартия за печене.
6. С помощта на чаена лъжичка (служих си с чаена лъжичка, тъй като с пош ми е по-трудно) гребваме малко от белтъчната смес (да покрие 1/3 от лъжичката). Започваме да оформяме малки кръгчета върху хартията, като е важно за оставяме 1-2 cm разстояние между тях, защото при печенето се увеличава обемът им. И така, докато ни свърши сместа.
7. Преди да сложим тавата във фурната, я потупвам леко отдолу, за да излезе въздуха от направените кръгчета. 
8. Печем в предварително загрята на 180°С фурна за около 10-15 минути.
9. След като извадим тавата от фурната, оставяме бъдещите Френски макарони да изстинат напълно.

(На снимката са вече охладените кръгчета, които съм разделила две по две, за да ми е по-лесно слепването.)







Докато чакаме, можем да приготвим крема.


1. Прясното мляко се пресипва в тенджера и се слага на котлона,на среден огън, заедно със захарта.

2. Жълтъците се разбиват с брашното.
3. Внимателно, на тънка струйка, започваме да добавяме жълтъчната смес в млякото при непрекъснато бъркане.
4. След 2-3 минутки кремът ще започне да се сгъстява. Когато преценим, че кремът е достатъчно гъст, махаме тенджерата от котлона и добавяме ванилията, като разбъркваме хубаво.

(Изключително ароматен и вкусен крем.)






Връщаме се към приготвянето на макароните:


1. Охладените кръгчета разделяме две по две (както съм показала по-горе). Не се притеснявайте, ако не са с еднаква големина, както виждате моите също не са. :)

2. Изсипваме част от крема в пош и започваме да слепваме кръгчетата.

Препоръчително е готовите Френски макарони да престоят поне една нощ, за да поемат от крема, с който сме ги слепили. Всъщност, на мен това ми беше най-трудната част от цялата процедура - да чакам до следващия ден. :)



Ето и крайния резултат. :) На мен ми се получиха около 20 макарончета, но бройката също така зависи и от големината на кръгчетата, които сме оформили.










Няма коментари:

Публикуване на коментар