Съвсем случайно намерих в шкафа един пакет кус-кус.. Отдавна не бях хапвала и се зачудих какво мога да направя с него. Исках да е нещо малко по-необичайно, нещо, което би се харесало на всички вкъщи - аз и майка ми не сме капризни, но баща ми.. трудно мога да го убедя да хапне нещо различно от месо. Не, че с тази торта успях да го убедя, но все пак беше много доволен, че ще има по-различно мезенце за ракийката.. :)
Идеята за тортата ми дойде съвсем спонтанно, но съм много удовлетворена от крайния резултат. :) Не е нищо особено, нито има някакви особени съставки (в това ще се убедите след малко). Единственото нещо, с което трябва да се въоръжим, е търпение - търпение, докато тортата изстине, тъй като изисква и печене. :) Ще ви обясня всичко подробно по-надолу, така че нямам търпение да започваме. :)
Необходими продукти:
400 гр. кус-кус
2 с. л. сушени зеленчуци
1 с. л. сол
500 мл. вода
За соса:
400 гр. доматено пюре (можете да използвате и лютеница)
4 малки глави лук
100 гр. маслини
250 мл. вода
3 с. л. олио
1 с. л. сол
+ масло за намазване на формата
Начин на приготвяне:
1. В тенджера се налива 500 мл. вода. Към нея се прибавят солта и сушените зеленчуци.
2. След като водата заври, в нея се изсипва кус-кусът.
3. Изчаква се да набъбне хубаво, след което се дърпа от котлона.
4. Готовият кус-кус се пресипва в дълбока купа и се оставя настрани.
За подготовката на соса:
1. Лукът се нарязва на кубчета.
2. В тенджерата, в която сме варили кус-кусът (може и в друга), се слагат олиото, водата, солта и лукът.
3. Закапачваме тенджерата и оставяме лукът да омекне.
4. През това време нарязваме маслинките на четвъртинки.
5. След като лукът омекне, към него добавяме доматеното пюре.
6. Бъркаме, докато сосът започне леко да се сгъстява (отнема не повече от 2-3 минути).
(Така изглежда готовият сос.)
Започваме да приготвяме тортата:
1. Полученият сос се изсипва в купата при кус-куса и към него се добавят и маслините.
2. Разбърква се, докато сосът и кус-кусът се смесят хубаво.
3. Форма за торта с махащо се дъно (можете да използвате и друг подходящ съд) се намазва със студено масло (най-лесно е тази процедура да се извърши с ръце).
4. Сместа от соса и кус-куса се изсипва във формата и се разпределя равномерно.
5. Тортата се пече на 180°C в умерена фурна за около 25-30 минути.
(Вече изпечената торта.. Цялата кухня ухаеше невероятно.. :) )
6. Готовата торта трябва да изстине напълно преди да се извади от формата. В противен случай ще се разпадне и целият ни труд ще отиде на вятъра..
7. След като е изстинала се изважда от формата, реже се на парчета и се сервира.
Добър апетит на всички! :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар