След края на тежката работна (за мен учебна) седмица, е време за малко разпускане. Обявила съм петък и събота за "моите дни", тъй като тогава имам най-много време за готвене. Дълго размишлявах какво да приготвя, но в крайна сметка реших - моят любим лучник. :)
По принцип се занимавам повече с приготвянето на сладкарски изделия, но винаги има и изключение. :) Този път няма да се впускам в излишни подробности, а ще премина направо към рецептата. Всъщност, това е първата рецепта, в която ще се опитам да обясня всичко подробно, естествено прилагайки и снимки. :)
Аз съм в бойна готовност, така че да започваме. :)
Необходими продукти:
За тестото:
800 гр. брашно
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. захар
1 1/2 ч. ч. вода (чашата, която използвах, е с вмесимост 250 мл.)
50 мл. олио
За плънката:
4 големи глави лук (може и повече, може и по-малко - в зависимост от вкусовите ви навици)
50 мл. олио
3 с. л. доматено пюре
1 с. л. сол
200 мл. вода
1 с. л. сушени зеленчуци (можете да използвате и пресни, ако имате)
1 с. л. червен пипер
1 с. л. галета
Начин на приготвяне.
Аз първо приготвих плънката, тъй като исках да бъде изстинала, преди да я използвам.
1. Лукът се обелва и се нарязва на шайбички (или на желаната от вас форма).
2. Нарязаният лук се слага в тиган (или друг подходящ съд).
3. Към лука се прибавят олиото, водата и солта.
4. Тиганът се слага на котлона, закапачва се и оставяме лукът да започне да се задушава (да омеква).
5. Когато започне да омеква, към него се добавя доматеното пюре и се разбърква хубаво.
6. Отново закапачваме тигана и оставяме лукът да омекне напълно.
7. Дръпваме от котлона и добавяме червения пипер (аз сложих 1 с. л., но вие можете да намалите или увеличите количеството, дори ако искате да го пропуснете).
8. Разбърква се хубаво и се добавят галетата. (Тази стъпка се прави само в случай ако в плънката е останала повечко вода.)
9. Оставяме плънката настрани, за да се охлади.
(Ухае прекрасно.. Мога да си я хапна и така..)
Продължаваме с подготовката на тестото:
1. В дълбока купа пресяваме брашното.
2. Към брашното прибавяме содата бикарбонат, солта и захарта.
3. Разбъркваме всички сухи съставки.
4. При сухите съставки добавяме олиото, а след това и водата, но постепенно.
5. Накрая се получава меко тесто, което всъщност ще изпълнява ролята на двете основи на лучника.
Идва ред и на приготвянето на самия лучник. :)
1. Полученото тесто разделяме на две части, като едната трябва да бъде малко по-голяма от другата.
2. По-голямата част разточваме на голям кръг (около 2-3 cm. по-голям от тавата, в която ще се пече).
3. Прехвърляме получения голям кръг в тавата, предварително намаслена, като притискаме тестото по стените на съда.
4. Изсипваме готовата плънка върху голямата основа на лучника.
5. Разточваме и малката част от тестото. Тя също трябва да бъде в кръгла форма, като този път не ме стремим да бъде по-голяма от тавата.
6. Получената малка основа поставяме върху плънката.
7. Стърчащите краища, останали от голямата основа, притискаме леко навътре (в посока центъра на лучника). По желание намазваме лицевата част на лучника с олио.
8. Лучникът се пече на 150°C в умерена фурна за около 30-35 минути. Времето за печене зависи от предпочитанията ви. Ние вкъщи обичаме по-"клисавичко" и заради това времето за печене е по-малко.
9. Изваждаме от фурната и оставяме готовият лучник да се охлади.
10. След като лучникът се охлади, по желание го прехвърляме в поднос.
Е, това е цялата процедура. :) Както сами се убедихте, няма нищо сложно. Хубавото на лучника е, че е постен, което го прави подходящ за вегетарианци, вегани, хора, алергични към животински продукти и т. н..
Не ни остава нищо друго, освен да си похапнем по парченце (защо не и две) от нашия вкусен лучник. :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар